Frågor och svar

Kommer det att behövas bygglov för en badrumsrenovering?
Om det är så att du endast kommer att renovera ett befintligt badrum så kommer du inte behöva bygglov. Däremot kommer du behöva ha det om du ska bygga ett badrum på en plats där det inte redan finns ett.

Hur mycket av arbetet kan jag göra själv?
Om du ska sätta kakel i ditt badrum så måste det sättas av licensierade montörer. Om du skulle sätta dig själv så innebär det att risken finns för fuktskador i ditt badrum och då kommer inte heller din försäkring att gälla. Det är förbjudet att som lekman installera och dra el i badrum, det är något som en elektriker måste göra precis som rördragningarna måste utföras av hantverkare. Att byta blandare, handfat och badkar är dock saker som du absolut själv kan göra. Dessutom kan du givetvis också måla och sätta upp våtrumstapet. Tänk dock på att det arbetet måste utföras på ett fackmannamässigt sätt för att du ska undvika fuktskador.

Finns det några standardmått att hålla sig efter?
Det finns ett antal regler enligt Svensk Standard som man ska följa. Avståndet mellan toalettstolen och väggen framför måste vara minst 120 cm för att personen ska få plats framför. En rektangulär duschplats måste vara minst 80 gånger 80 cm. Den golvlutning mot brunnen som finns måste vara mellan 20 till 6,7 mm per meter. Vill du veta mer om specifika mått för badrummet kan du hitta de uppgifterna på Boverkets hemsida.

Vad ska jag använda för material?
Badrummet är, som du säkert vet, ett våtrum och därför måste också badrummet byggas och inredas med saker som tål fukt och väta. Kakel eller klinkers på golv och väggar är typiska material som används, som dessutom är starka och lätta att göra rent. Metall och glas är också det material som tål väta och är lätta att sköta.

Vad ska man tänka på när man väljer handfat?
Många vill såklart ha ett vackert tvättställ, men låt inte detta vara huvudargumentet vid inköp. Istället är det bättre att tänka funktion framför allt. Väljer du exempelvis ett djupt handfat så kommer inte det svämma över lika lätt som ett grunt gör. Det är också viktigt att tänka på alla familjemedlemmar, barn kan exempelvis inte nå lika långt som vuxna kan. Två handfat eller någon dubbelmodell kan vara väldigt praktiskt i en familj som ofta är flera samtidigt i badrummet. Kommod med handfat ovanpå är ofta ett snyggt och praktiskt sätt att inreda sitt badrum på.

Vad behöver man tänka på vid valet av badkar och dusch?
Ett bra badkar behöver vara utformat i djup och längd för att passa personerna som ska använda det. Det är ganska självklart, en lång person behöver ha ett större badkar medan en mindre klarar sig med ett mindre. Lättast avgör du vad som passar genom att provsitta i butiken. Om du vill ha ett bubbelbadkar så lyssna också innan om hur mycket det låter, samt att munstyckena sitter på de platser du vill. Om ni inte är badande människor så är det värt att istället satsa på en lyxig dusch, och en duschplats där vattnet rinner direkt på golvet är att föredra, då det är enklare att hålla rent. Tänk också på att avrinningssystemet ska vara fungerade efter bytet. Med duschdörrar i glas kommer du att ge ditt badrum en större känsla av rymd.

Vilken belysning är bäst?
Det absolut viktigaste med el och lampor i badrummet är att det ska vara byggt på ett sätt som passar för badrum. Det finns klassificeringar som indikerar på hur mycket väta olika armaturer klarar av. Den hårdaste klassen av dessa klassificeringar är IP 44, vilket betyder att armaturen är helt skyddad och tål att blötas ner helt och hållet. När det gäller lampor så är infällda spottar med dimfunktion definitivt något ni bör överväga. Det gör att ni kan få ett bra klart ljus för städning och samtidigt ha mysbelysning för olika tillfällen. Att placera lampor på sidan av spegeln istället för ovanför är att föredra eftersom att det ger ditt ansikte mer rättvisa.

Hur gör jag med förvaring?
Badrum brukar ofta kunna vara ganska små, vilket innebär att man måste utnyttja utrymmet på ett bra sätt, speciellt om det är bråttom med att hitta saker. Därför är det klokt att se till att allt i badrummet finns lättillgängligt. Det är också bra att ha så få saker som möjligt i badrummet. Med tanke på fukten är det bra om ni har täta lådor eller dörrar, vilket även bidrar till ett bättre helhetsintryck. Satsa gärna också på grunda hyllor, då de är mer lättöverskådliga än djupa. Att ha tvättkorgen bredvid duschen är en bra idé, då man direkt kan slänga smutsiga kläder istället för att låta dem ligga på golvet. Det är också viktigt att planera så att det är lätt att nå toalettrullar från toaletten.

Vad ska jag välja för blandare?
Det absolut viktigaste är att ni väljer en blandare som ni gillar. Dock finns det en hel del saker som det kan vara bra att tänka på redan innan man börjar kolla vad marknaden har att erbjuda. Idag finns det mängder av modeller som både är fantasifulla och roliga, men det viktigaste är att du försäkrar dig om att de kommer från en seriös tillverkare då det finns garantier om reservdelar och service ifall något skulle gå fel. Det är absolut vanligast idag med ettgreppsblandare och de är också mest praktiska. Inbyggda blandare är riktigt snyggt och lyxigt, men de kan vara ganska svåra att få på plats och det kostar en del. En varmvattenspärr på din blandare är bra av flera anledningar. Dels så kommer inte barnen att riskera att bränna sig på hett vatten, dessutom kommer det att innebära att ni sparar på varmvattnet, vilket är bra för både miljön och för er ekonomi.

Vilka är de vanligaste misstagen man kan göra?
Det vanligaste problemet är att man inte har planerat sitt inredande tillräckligt noga. Skriftliga offerter är närmast en självklarhet, vilket kommer att ge dig tydliga indikationer på vad det hela kommer att kosta. Det gäller att få till en plan om att leveranserna kommer i rätt tid och att det finns en tidplan för när ditt badrum ska stå klart. Som alltid med renoveringar så kommer det troligen att ta längre tid än vad man först tror, vilket gör det viktigt att man har alternativa ställen att duscha och sköta sin hygien på. Smacka inte heller på alldeles för mycket när det kommer till design, oftast är det klokaste valet att hålla det lugnt och enkelt med klassiska former och material.